View this email in your browser
 

Kalender 2020!

Heb je de kalender van 2020 al ontdekt? Inschrijvingen voor leshellingen en stages zijn vanaf nu mogelijk!
http://www.airsport.be/kalender/kalender-leshelling.html 
http://www.airsport.be/kalender/kalender-stages.html
http://www.airsport.be/kalender/kalender-clubairsport.html


Wat is er nieuw in 2020?

Naast de standaard week- en weekendstages, en de Club Semi zetten we dit jaar ook in op het aanbod voor de gevorderde piloot. Hoewel de club-semi initieel nog last had van wat groeipijnen, waren de laatste edities steeds een geweldig succes, dus blijven we daar ook verder op in zetten. De club 1200 was een toppertje, in 2020 gaan we voor 2 versies. De Club 1200, we rijden naar de goede thermiek en een Site Safari, rijden van site naar site en ontdekken we samen de nog ongekende pareltjes. Daarnaast zal Luc de Club reizen voor zijn rekening nemen. Kortom er is voor elk wat wils.

In 2020 zal er een  belangrijke logistieke verandering plaatsvinden. De afgelopen jaren hebben we te vaak deelnemers moeten weigeren voor een stage die voor ons volzet leek. We kregen heel last minute vaak annulaties, waardoor we de vrije plekjes niet meer konden opvullen.  Om dit te voorkomen, gaan we vanaf dit jaar met voorschotten werken om in te schrijven. 

Hoe schrijf je in?  Je reserveert een plekje door in te schrijven via de website en een voorschot te betalen. Je inschrijving is pas definitief als het voorschot ontvangen is. Kan je niet meer mee, dan kan je tot een maand vooraf kosteloos annuleren. Annuleer je later dan een maand vooraf, dan doen wij ons uiterste best om je plaats aan een ander door te verkopen. Lukt dat, dan betalen we je je voorschot terug; lukt dat niet, dan ben je je voorschot kwijt. Door dit systeem toe te passen verzekeren we dat mensen die op de wachtlijst staan, een kans krijgen om tijdig geïnformeerd te worden en alsnog mee op stage kunnen. 

Als de stage wordt geannuleerd, dan betalen we uiteraard alles terug.  
De enige uitzondering zijn club reizen, als er reeds kosten zijn gemaakt, zoals het huren van een extra busje, dan zullen we de meerprijs van een annulering niet verdelen over de deelnemers, maar aftrekken van het voorschot. Ook al was dat meer dan een maand voor het event. Om de prijs van een club reis te drukken, boeken we een aantal zaken al veel vroeger, in functie van de inschrijvingen. 

Meer info over de annulatievoorwaarden vind je hier.
 

Wat is voor wie?

We krijgen vaak de vraag wie er aan wat mag deelnemen, hierbij een overzichtje.
  • De leshelling is voor beginnende leerlingen. 
  • Stages, zijn natuurlijk voor leerlingen, maar ook voor semi's; als je liever wat meer begeleiding (tijdens het vliegen of op de grond) wilt. 
  • Club semi is voor semi's, of piloten we vliegen samen in groep en bouwen samen thermiekervaring op.
 Hieronder vind je een grafisch overzicht van je leercurve en bijhorende activiteiten.

Leerlingen stages overzicht

Eerste vluchten, beginner of gevorderd, als monitor passen we ons aan naar jouw niveau. Houd voor elke stage goed bij wat je progressie is, zodat je voor de stage je leerdoelen met de monitoren kan delen, om zo begeleiding voor jouw niveau te krijgen.


23 t/m 28 februari    Stage in Bassano, Italië

We vliegen aan de rand van de Italiaanse Zuid- Alpen; Wanneer de rest van de Alpen nog onder een dik wit tapijt ligt, is hier de lente al begonnen. Met gras starten en grote landingsvelden, ideaal voor de eerste vluchten van het jaar. We verblijven in hotel Garden Relais. We genieten van kamer met ontbijt, een spa in het hotel en een landing ernaast. Meer info vind je in de infofiche, op aanvraag.
 

5 t/m 10 april    Stage in Allevard, Frankrijk

We vliegen in Allevard, Montlambert, Chamoux. Afhankelijk van de meteo verplaatsen we ons ook naar Saint-Hilaire of Annecy. We verblijven bij Olga, Maison Bethel in Allevard.
 

13 t/m 18 april    Stage in Saint-Pierre d'Albigny, Frankrijk

We vliegen in Allevard, Montlambert, Chamoux. Afhankelijk van de meteo verplaatsen we ons ook naar Saint-Hilaire of Annecy. We verblijven in een hutje in de regio.
 

13 t/m 18 juli    Stage Saint-Pierre d'Albigny, Frankrijk

We vliegen in Allevard, Montlambert, Chamoux. Afhankelijk van de meteo verplaatsen we ons ook naar Saint-Hilaire of Annecy. We verblijven bij Olga, Maison Bethel in Allevard.
 

10 t/m 15 augustus    Stage Saint-Pierre d'Albigny, Frankrijk

We vliegen in Allevard, Montlambert, Chamoux. Afhankelijk van de meteo verplaatsen we ons ook naar Saint-Hilaire of Annecy. We verblijven op de camping in Allevard.
 

6 t/m 11 september    Stage "Waar het goed is", vermoedelijk Frankrijk

Voor deze weekstage, buiten de schoolvakanties, beslissen we pas een paar dagen op voorhand waar we heen gaan. We boeken een verblijf en rijden naar waar het goed is. Dit kunnen de Vogezen, de Alpen, de Normandische kust of ... nog ergens anders zijn. 
 

5 t/m 10 oktober    Stage "Waar het goed is", vermoedelijk Frankrijk

Voor deze weekstage, buiten de schoolvakanties, beslissen we pas een paar dagen op voorhand waar we heen gaan. We boeken een verblijf en rijden naar waar het goed is. Dit kunnen de Vogezen, de Alpen, de Normandische kust of ... nog ergens anders zijn. 
 

1 november t/m 6 november    Stage in Leptokaria, Griekenland

We vliegen rond de Olympusberg en aan de kust. We verblijven in een hotel, formule kamer met ontbijt. Meer info in de infofiche op aanvraag.

Voor de gevorderde piloot, semi-, of meer ...

Je bent een semi-autonome piloot en je hebt nog nood aan iemand met ervaring die een oogje in het zeil houdt, je op het juiste moment op de juiste plaats brengt en je uitleg geeft over de site en meteo? Of je vliegt gewoon graag in groep met mensen die je al kent? Dan is een clubreis de perfecte formule voor jou. Dit is geen stage en alleen toegankelijk voor semi-autonome en gebrevetteerde piloten.


 

Club Semi

Parallel met de stage gaat er een extra gebrevetteerde piloot of monitor mee om de groei naar autonome piloot te ondersteunen. Concreet wil dit zeggen dat er iemand mee opvolgt wat het vliegplan is, wat je waar wil doen in functie van de meteo. Op vraag kan een start of landing geobserveerd worden of wordt er mee gevlogen. De thermiek zoeken we samen met jou, en we volgen je progressie op. Dit is uiteraard geen stage, maar meer een club-reis op maat van semi-autonome piloten.

Neem snel een kijkje op de kalender voor de data.
 

Soaring Opleiding

Hoe controleer ik mijn start in veel wind? Hoe doe ik die reverse-launch in moeilijkere condities? Hoe optimaliseer ik mijn bochten in de dynamische band? In de periode waar thermiek nog onwaarschijnlijk is in België kunnen we wel al vliegen en onze ervaring opbouwen. Onder begeleiding van Rudi Roelens of Pieter Levrau bekijken we waar we kunnen soaren en spelen met de wind. Er staan meerdere dagen in de agenda want het hangt uiteraard allemaal van de windsterkte en -richting af. Voor de deelnemers zetten we een whatsapp groep op en laten je de avond voordien weten waar je moet zijn. De opleiding is per dag, want we passen ons aan de condities aan.
 

Club Reizen

1 maart t/m 7 maart - Algodonales

Met 3000 uren zon per jaar is Andalusië een van de beste plaatsen in Europa om het vliegseizoen vroeg te starten. Luc Christiaans gaat al jaren naar deze regio en organiseerde de voorbije jaren al vaker vliegreizen in deze buurt. Samen met Peter Verrelst neemt hij jullie op sleeptouw om de eerste zonneschijn en thermiek te ontdekken, terwijl de rest van Europa nog in de winter gehuld is.

Afhankelijk van het weer en de vliegomstandigheden zijn er in de buurt vele mooie vliegplekken: Sierra Luijar, Algodonales, Motellano, El Bosque, Matalascanas, Herradura, Teba en Cenes de la Viega in de Sierra Nevada. Vraag naar de infofiche en wacht niet te lang met jouw beslissing, de vliegtuigvluchten worden snel duurder.
 

22 maart t/m 28 maart - Ski & Fly

Kan je skiën? Kan je parapenten? Kan je niet kiezen? Dan is dit de reis voor jou. Met de ski & fly gaan we vliegen met ski's. Onder begeleiding van Giuseppe "Jo" Mastromichele, een ervaren ski en Parapente monitor, die vloeiend Frans, Italiaans, en Engels spreekt, en ondertussen ook al een paar woordjes Nederlands, gaan we samen leren hoe we moeten starten en landen met de ski's.
 

10 t/m 16 mei - Site Safari

Ken je de sites van Coo, Volmerange, Treh, Planfait, of Montlambert ondertussen van buiten? Snak je ook naar eens op een andere plek te gaan vliegen, dan zit je met de Site Safari goed. We vertrekken op een Parapente-roadtrip. Afhankelijk van het weer stippelen we een route uit om de verborgen pareltjes te gaan ontdekken. De sites die de school niet aandoet omdat ze net iets moeilijker zijn voor leerlingen, maar waar de meer ervaren piloot perfect kan starten en landen, thermiek- of XC vliegen en genieten van een ander uitzicht. Passy, Mieussy, Agy, Saleve, Le Mont Bouquet, Dune de Pyla, of zelfs Val Louron in de Pyreneëen.

We wachten de meteo af en bepalen last-minute waar we naartoe gaan. Verwacht je aan kamperen, want zo blijven we het makkelijkste mobiel. Als we met voldoende zijn, nemen we een chauffeur mee die voor vervoer naar de start en eventuele retrieve zal zorgen.
 

1 maart t/m 7 maart - Noord Italië

Het Gardameer of de Dolomieten zijn in lente en zomer vaak te heet voor de meeste piloten, maar op het einde van het vliegseizoen is dit de plek waar de laatste thermieken nog actief zijn. Luc Christiaans gaat al jaren naar deze regio en organiseerde de voorbije jaren al vaker vliegreizen in deze buurt. Samen met Peter Verrelst neemt hij jullie op sleeptouw om de laatste zonneschijn en thermiek te ontdekken terwijl de rest van Europa al in zijn winterslaap is gegaan.

Afhankelijk van het weer en de vliegomstandigheden zijn er in de buurt vele mooie vliegplekken. Een week vooraf wordt gekeken wat de beste sites zijn. We rijden samen tot daar waar het weer het beste is om zo het seizoen af te ronden.

Evenementen buiten online kalender:

12 januari 2020 - Reservegooidag

Waar: Circolito Circusatelier, Douaneplein 8, Mechelen
Deuren: 14 uur
Einde: 17:30 uur
Doelgroep: Iedereen die het openen van zijn reserve wilt testen en bijgevolg de reserve wilt laten herplooien.
Prijs: € 30 (Plooien/zaal/vervoer); € 40 voor een vierkant reserve - € 55 voor een bestuurbare reserve
Meebrengen: kousen, geen schoenen in de zaal
 

5 - 10 juli - SoYouThinkYouCanFly 2020

Waar: Saint Jean Montclar
Doelgroep: gebrevetteerde XC-piloten

SYTYCF is al aan zijn negende editie toe. Concept is XC vliegen onder vrienden. Taken worden uitgezet en besproken. Binnenkort meer info! Hou alvast de week vrij. Deed je al mee aan SYTYCF dan krijg je deze info automatisch. Nieuwe geïnteresseerden geven best een seintje op soyouthinkyoucanfly@gmail.com of surfen naar www.soyouthinkyoucanfly.be.


Wil je je vleugel laten checken deze winter?


Breng hem binnen voor 15 december. Wij sturen ze dan gezamenlijk op.
We verwachten ze terug tegen begin februari, samen met de reserves van reservegooi dag.
 

Op zoek naar materiaal?

Voor nieuw of 2de hands neem eens een kijkje op www.freetofly.be
Volg ons op Facebook
Website