Regelgeving en Brevetten

Parapente of Paragliding is een onderdeel van de zogenaamde Vrije Vlucht sporten, waar ook het Deltavliegen en het Kiten toe behoren.


In België wordt de vrije vlucht geregeld door een nationale federatie: De Belgische Vrije Vlucht Federatie VZW (BVVF). Dit omvat het beheer van vliegplaatsen, erkenning van scholen, brevetten, examens, relaties met de overheid, enzomeer. De federatie organiseert de Belgische Kampioenschappen en vertegenwoordigt België op internationaal vlak. De BVVF is een VZW, geleid door een Beheerraad samengesteld uit vrijwilligers, die democratisch verkozen wordt door de leden van de vereniging.


Er is geen brevet vereist voor de meeste, eenvoudige, vliegsites indien men ter plaatse blijft, dus niet op afstandsvlucht of XC vertrekt. Voor bepaalde sites of in bepaalde landen is het brevet Piloot Parapente vereist. Om afstandsvluchten te mogen doen is het brevet Piloot XC Parapente vereist. Verder bestaat er ook een brevet om duo (tandem) vluchten met passagiers uit te voeren.


De opleiding bij Airsport.be is erop gericht om deze brevetten te kunnen behalen. Een gedetailleerde beschrijving van deze en andere brevetten is te vinden op de website van de BVVF.